In ierarhia simbolismului masculinitatii, capacitatea de a avea o erectie se afla pe primul loc.

Se estimeaza ca disfunctia erectila, cunoscuta si sub numele de impotenta, afecteaza peste 30 de milioane de barbati in Statele Unite. 

Desi se intalneste mai des in cazul barbatilor cu varsta inaintata, disfunctia erectila afecteaza si barbatii tineri.

 

Un studiu realizat in anul 1994 de Massachussets Male Aging Study, pe un esantion de barbati cu varsta cuprinsa intre 40 si 70 de ani, a concluzionat ca 52% dintre cei chestionati  au experimentat intr-un anumit moment al vietii lor un anumit grad de disfunctie erectila (minim, moderat, sever).

 

In multe cazuri disfunctia erectila este de fapt un simptom al unei boli mai grave, cum ar fi hipertensiunea, diabetul sau o afectiune cardiaca. Cu toate astea, un procent mic de barbati apeleaza la medic atunci cand sufera de impotenta. Abia in ultimii ani, odata cu aparitia medicamentelor si a suplimentelor alimentare pentru tratarea disfunctiei erectile, publicul a devenit mai constient si mai informat cu privire la aceasta afectiune. Tot atunci a aparut si speranta pentru acesti barbati de duce o viata sexuala normala.

Disfunctia erectila este o problema fiziologica care da, poate fi tratata medicamentos sau prin intermediul altor proceduri, dar care are un impact major asupra psihicului unui barbat.

Repercursiuni emotionale si autostima

Un barbat care sufera de disfunctie erectila se poate simti mai putin fericit si mai putin dorit de sexul opus decat un barbat care nu se confrunta cu aceasta problema. Multi barbati experimenteaza anxietatea, depresia si stima de sine scazuta ca rezultat al disfunctiei erectile. Impactul emotional pe care o astfel de problema  il are asupra unui barbat este imens si datorita faptului ca ei tind sa nu isi exprime emotiile si trairile, in special daca simt ca acest fapt le afecteaza radical viata personala.

Capacitatea de a avea si de a mentine o erectie reprezinta unul dintre cele mai importante dovezi de masculinitate pentru un barbat. Pierderea acestei abilitati, afecteaza in mod direct autostima si imaginea de sine. Pentru el nu este usor sa discute despre aceasta problema cu partenera de viata sau sa apeleze la ajutorul unui medic.

Potrivit anumitor studii, in ierarhia simbolismului masculinitatii, capacitatea de a avea o erectie se afla pe primul loc, urmata de capacitatea de a penetra, dorinta sexuala si, pe ultimul loc, capacitatea de a ejacula. Incapacitatea de a sustine o erectie poate avea un impact grav si negativ asupra identitatii de sine, asupra stabilitatii psihice si emotionale si asupra relatiilor interpersonale.

Repercursiunile in relatia de cuplu

Fiecare cuplu are caracteristicile sale unice si un anumit mod de a-si exprima sexualitatea, care este intim si privat. Cand un barbat sufera de disfunctie erectila, relatia de cuplu este afectata si el experimenteaza sentimente de rusine, umilire si vina. De cele mai multe ori aceste emotii se transforma in bariere care il impiedica sa comunice cu partenera de viata. Barbatul alege sa se retraga din relatie atat fizic cat si emotional ceea ce nu duce decat la o eroziune mai mare a relatiei de cuplu. In cele mai grave cazuri, din cauza fricii ca nu va putea performa, barbatul evita cu totul orice tip de contact sexual, pana ajunge in momentul la care sa nu mai simta nici un fel de dorinta sexuala.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca disfunctia erectila si, prin urmare lipsa activitatii sexuale, este un motiv de divort in 1 din 5 casnicii. Impactul asupra relatiei este enorm din moment ce are o influenta majora asupra gradului de incredere, intimitate si contact fizic si emotional cu perechea.

De cealalta parte, femeia poate crede ca partenerul si-a pierdut interesul fata de ea, ca nu il mai atrage si ca ea este vinovata de faptul ca partenerul ei nu poate sustine o erectie. Ea se va considera mai putin atractiva, va experimenta o stima de sine scazuta si se va simti respinsa si abandonata.

De asemenea, ea poate crede ca partenerul ii este infidel si ca el poate functiona din punct de vedere sexual cu alte femei. Aceasta situatie genereaza probleme si divergente inutile in viata de cuplu cand, de fapt, ce ar trebui cei doi sa faca este sa discute deschis despre aceasta problema si despre impactul pe care il are asupra relatiei lor.

Repercursiuni in domeniul laboral

Disfunctia erectila poate afecta de asemenea si modul in care un barbat interactioneaza cu persoanele din jur, prietenii si colegii de la locul de munca. Aceasta problema sexuala afecteaza autostima, bucuria de a trai, principiile morale, capacitatea de concentrare asupra unei activitati, modul de a relationa cu ceilalti si capacitatea de a rezista la stres desi, in aparenta, barbatul incearca sa mentina o imagine puternica si sigura. Faptul ca barbatul are o stima de sine scazuta, ca nu mai are incredere in fortele proprii si in capacitatile sale, va duce la rezultate mai slabe si la locul de munca. Pe plan emotional, el se va izola de prieteni si colegi pentru ca se simte singur si coplesit de problema pe care o are.

 

Cu toate astea, este comuna si situatia in care chiar problemele de la locul de munca sunt cauza disfunctiei erectile. Sentimentul ca nu sunt apreciati la adevarata lor valoare la locul de munca, problemele economice sau o relatie proasta cu colegii de munca poate avea un impact negativ asupra psihicului unui barbat si poate cauza o afectiune sexuala, cum ar fi impotenta.

Aceste dificultati devenite cauze, prin caracterul lor situational, au un pronostic mai bun in cazul disfunctiei erectile intrucat, odata disparuta problema (cauza), barbatul va reveni la o viata sexuala normala si satisfacatoare.

Pe de alta parte, atunci cand disfunctia erectila este cea care cauzeaza probleme la locul de munca, situatia este mai grava. Cand repercursiunile se rasfrang asupra productivitatii in domeniul de lucru, barbatul poate experimenta pierdera identitatii de sine, in special daca cariera ocupa un loc central in viata sa, asa cum se intampla in majoritatea cazurilor la barbati. Apelul la un tratament adecvat nu trebuie vazut ca o optiune in aceste cazuri, ci ca o necesitate.


 

sursa:sexo.about.com